L’Esbart Albada som un grup de persones a qui agrada ballar, aprendre, recuperar danses de la nostra ciutat i d’arreu dels Països Catalans i donar-les a conèixer mitjançant les nostres actuacions. Som un grup molt divers, tant en edats com en experiència prèvia en dansa, alguns comencen de zero, però tots plegats, amb moltes ganes, ens ajudem i passem estones molt divertides. Tenim cos de dansa (dansaires a partir dels 12 anys d’edat en endavant) i secció infantil (dansaires de 5 a 11 anys).

La nostra identitat catalana, de país petit, en alguns moments reprimit però amb una gran riquesa cultural, ha propiciat que més de tres-cents dansaires hagin actuat en nom de l’Esbart en les més de quatre-centes actuacions que aquest ha ofert des de la seva fundació. El repertori de danses del nostre esbart arriba a una norantena de títols de l’extens catàleg de balls tradicionals dels Països Catalans.
Esbart Albada El Pati Tàrrega

CITES HABITUALS:

La marató de la dansa el 29 d’abril (grups infantil i juvenil).

En col·laboració amb monitors de Quàlia ensenyem el ball de l’Eixida i un ball de bastons als escolars de 5è i 6è de primària de les escoles de la nostra ciutat respectivament; aquests balls es representaran a l’Eixideta de la festa major de maig.

Taller gratuït del ball de l’Eixida dirigit per Ton Farran (principis de maig).

Actuacions a l’Eixideta, l’Eixida i a la Nit del Tararot per la festa major de maig.

Ballada al Pati per les festes del Carme el 15 de juliol (bastoners).

La Marató de TV3.

Actuació al Parc de Nadal (grup infantil).

ASSAJOS:

Els assajos són cada divendres.
Horaris segons edats dels dansaires:
4 a 6 anys: 20h a 20:30h
7 a 10 anys: 20:30h a 21:15h
Cos de dansa: 21:15h a 22:45h

Actualment estem treballant per a la reintroducció del ball de Valencians de Tàrrega i els assajos d’aquest projecte els acostumem a fer dissabtes a la tarda o diumenges al matí.
L’Esbart Albada és l'agrupació de danses tradicionals més antiga de les terres de Ponent. Té el seu origen en una reunió del 20 de novembre de 1952, Ramon Anglí i el Tomàs Sauret en van ser els principals impulsors. La Matilde Andreu en va ser la primera directora artística, el 1953 va agafar el relleu el Joan Regordossa, després ho van ser el Francesc Pera (1954), el Jordi Carulla (1961), l'Antoni Pàmies (1971 a 1995 i des del 2017 fins al 2019), el Ton Farran (1996), la Marta Orive (2016), l’Anna Salvadó ho és des del 2020.
L’Esbart Albada és una secció de l’Ateneu de Tàrrega des de l’any 1955.

La nostra dansa per excel·lència, l’Eixida, amb què obrim totes les nostres actuacions, reconeguda com una dansa viva, és a dir, que encara la balla el poble. És tradició que al sortir de l’ofici de les Santes Espines (missa celebrada el dia 13 de maig, vigília de la festivitat de la verge de l’Alba, patrona de Tàrrega) tots els targarins que ho vulguin, la ballin a la plaça Major. La setmana prèvia a la festivitat, en fem assajos oberts a la nostra sala d’assaig.

 
L’any 2000, amb l’Òscar March com a president de l’Esbart i gràcies a la col·laboració del Paco Pascual, l’Antonio Romeu, el Lluís Díaz i els germans Antonio, Jesús i José Jiménez, vam recuperar les danses dels balls de bastonets de Tàrrega (els primers daten de l’any 1879), agafant d’aquesta manera el relleu del bastoners del Carme, que havien deixat de representar-los.

També es va recuperar la Moxiganga de Sitges en aquesta època i es va representar a la parròquia de Tàrrega i també més tard a l’esglèsia de Tornabous en memòria del mateix Òscar March.

També hem realitzat sortides i activitats puntuals amb actuacions a festes majors d’altres municipis, celebracions d’aniversaris d’entitats culturals, Correllengua, trobades d’esbarts a Montserrat, una participació al programa Raíces de TV1, mostres de dansa tradicional catalana a Blaye, al País Valencià, de balls de bastons a Manchester, trobades de balls de bastons a Mollerussa, la de Terres de Ponent i a la trobada nacional de bastoners de l’Arboç, actuacions en festes particulars, tallers en escoles...

Com a repte de futur, el proper curs volem recuperar el ball de Valencians, una antiga manifestació folklòrica que a la nostra ciutat es remunta a l’any 1773.

Fotos de Abel Jorge, Enrique Salas i Jaume Solé